Фондация Отворено общество“ на Джордж Сорос ще затвори офиса си

...
 Фондация Отворено общество“ на Джордж Сорос ще затвори офиса си
Коментари Харесай

Фондация Отворено общество на Сорос напуска Унгария

 Фондация „ Отворено общество “ на Джордж Сорос ще затвори офиса си в Будапеща и ще реалокира източноевропейските си интервенции в Берлин, оповестяват австрийският вестник Die Presse и Ройтерс.
Унгарският министър председател Виктор Орбан упрекна родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос в голям брой злодеяния и вкара закони, целящи да смажат неправителствените организации. Те бяха наречени закони „ Да спрем Сорос “ и провокираха рецензиите на интернационалната общественост.

Унгарският информативен уебсайт 444.hu заяви, че офисът на фондация „ Отворено общество “ ще бъде затворен на 31 август и ще бъде изместен първо във Виена, а по-късно в Берлин.

Орбан, който се самоопределя като покровител на „ нелибералната народна власт “, отдавна е в спор с мрежата от неправителствени организации на Сорос, които си слагат за цел да наръчват демократичните полезности в света, отбелязва Ройтерс.

Унгарският министър председател организира от години акция против миграцията в Европа и тематиката зае централно място в последната му предизборна акция, която докара до трета безапелационна победа този месец.

Партия Фидес на Орбан заяви, че ще извърши предизборните обещания за смазване на неправителствени организации, които пазят правата на мигрантите. Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) заяви, че изборите са се характеризирали с ксенофобски и заплашителни послания.

Законопроекти, импортирани в Народното събрание преди изборите, плануват налагането на налог от 25% върху даренията от чужденци за неправителствени организации, които съгласно държавното управление поддържат имиграцията.

Тяхната активност би трябвало да бъде утвърдена от министъра на вътрешните работи, който може да откаже позволение, в случай че откри риск за националната сигурност.

Финансираният от Сорос Централноевропейски университет също заяви, че ще открие кампус във Виена в близко бъдеще.  Той добави, че остава зает с кампуса си в Будапеща макар натиска на държавното управление, който целял прогонването му от Унгария.
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР